RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Vizitka ČRo pro volby do Senátu

Ve středu 3. září 2014 se mnou natočili redaktoři Českého rozhlasu Hradec Králové Martin Pařízek a Ondřej Vaňura vizitku pro volby do senátu 2014. Z toho, jak jsem se připravil, jsem něco stihl říct, něco ne, něco bylo řečeno trochu jinak. Níže je text vizitky tak, jak jsem si jej připravil.

Teď máte přesně jednu minutu na představení svého programu...

Můj senátní program? Ještě nevím. Nejdřív musím být zvolen a pak se rozkoukat. Dočetl jsem se, že hlavní náplní senátu je schvalovat nebo zamítat návrhy zákonů, které mu postoupila Sněmovna. Senát sám, tedy bez Sněmovny, žádný zákon schválit nemůže. A z toho se odvíjí můj program. Když budu zvolen, podpořím jen takové zákony, které si přejí mí voliči v senátním obvodu č. 45 – Hradec Králové.

1) Co je podle Vás největším problémem senátního obvodu, ve kterém kandidujete?

Definoval bych ho jako systémový problém, který se týká celé republiky. Tím problémem je lavina směrnic a nařízení a institutů, které dusí lidskou svobodu. A ovšem také chamtivé danění všeho – ve stylu filmu „Tajemství staré bambitky“.

2) Jak byste z pozice senátora chtěl pomoci tento problém řešit?

Jak jsem už řekl, jako případný senátor mohu jen zamítat návrhy zákonů, které míří proti svobodě a lidskosti. V hloubi duše však věřím, že se lidé o svobodu nakonec nenechají připravit.

3) Podpořil byste znovuzavedení povinné vojenské služby? Pokud ano, na koho by se měla vztahovat a jak by měla být dlouhá?

Nic takového nikdy nepodpořím. Povinná vojenská služba je omezování lidské svobody nejhrubšího zrna. Podpořím jen dobrovolnou a profesionální vojenskou službu v rámci vševojskové armády. A komu se nebude chtít válčit, může svobodně odejít z republiky.

4) Byl byste pro zavedení kvót na volebních kandidátkách podle pohlaví? Pokud ano, pro jaký typ voleb?

Nebyl. Ptal jsem se mnoha žen a ty už vůbec. Přitom ženy mají větší smysl pro svobodu a obchod, zatímco mužům bohužel vyhovuje role válečníka, otroka nebo otrokáře. Kdyby nějaká členka Svobodných v Hradci chtěla, seděla by tu teď místo mě.

5) Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno, nebo se budete chtít souběžně věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám?

Co dělám, to se snažím dělat naplno. Týká se to i případného senátorství, i jiných aktivit, ve kterých hodlám pokračovat. Od senátorství nechci, aby mě živilo. Chci jen, aby se změnila slepá cesta, na kterou Česká republika vykročila.

Jirí Hejhálek

publikováno: 04.09.2014