RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Země živitelka a pasivní domy

Českobudějovická letní výstava Země živitelka je pozoruhodná akce. Troufne si konat se v letním období hlavních prázdnin. Trvá úctyhodných šest dní, včetně soboty a neděle, a účast návštěvníků je obrovská. Stejně jako firem.

K vidění je tu leccos. Zemědělská technika, gastronomické speciality, zvířectvo, stavební materiály pro zemědělství a dokonce pasivní dům, který zde postavila a trvale vystavuje velká česká cihlářská společnost. K vidění byl i prezident republiky a premiér, snažíce se navzájem nepotkat.

Berte mě prosím shovívavě, nedělám z výstavy pelmel, naopak, dávám palec nahoru. Když se akce jmenuje Země živitelka, netýká se přece jen potravy, ale všeho. Bez Země (živitelky) by nebylo nic. Ani fotovoltaika, břidlicový plyn, těžba uhlí, newyorská burza atd. Ani stavebnictví.

A právě stavebnictví teď trochu žárlí. Přednost má zemědělství, které se těší z dotací na výrobu a nákup traktorů, z odbytových protekcí, nafty bez spotřební daně, z různých dalších usnadnění a konečně ze systematické devalvace koruny, která zdražuje dovážené potraviny. Vládní strany korporátního socialismu se s ničím nepárají. Stačí nechat daněmi okradené občany nakrmit a nalít do nich plechovkové pivo made in ČR. A hotovo. Veřejná výstavba sice trochu funguje, ale hlavně kvůli volební kampani, která zadlužuje veřejné rozpočty. Avšak koho tyto dluhy zajímají? Očividně funguje stavební výroba pro zemědělství, které se pomalu začíná připravovat na svou úplnou energetickou soběstačnost. Samo si vyrobí plyn, elektřinu i naftu z řepky olejky. Podle serveru e15.cz připravují firmy Tesla Motors a Panasonic, cituji, ambiciózní plán, který srazí světovou cenu baterií zhruba na pětinu současné ceny. Naši zemědělci dostanou na jejich nákup navíc dotaci, aby si zřídili levné ostrovní elektrárny.

Co ale rezidenční výstavba? Většina stavebních materiálů je z dovozu a řízená devalvace je zdražuje. Ač chudí, ve vztahu k světu naši občané stále více chudnou. I levnou baterku – při pokusu o zbudování vlastní ostrovní elektrárny – devalvace prodraží na pětinásobek. Energetické firmy, které přijdou o venkovské zákazníky, zdraží elektřinu i plyn a pak zkrachují, aby energetiku převzali zemědělci. Občanům zůstane kupní síla jen na dotované jídlo a na výstavbu je přejde chuť. Padnou mnozí prodejci stavebních materiálů a mnohé stavební firmy. Ekonomicky řečeno, ubude přidaná hodnota a přibudou natažené ruce. Nebo snad všechno změní dotace Nová zelená úsporám?

Zdá se vám, že píši hlouposti? Píši o nich právě proto, aby se nikdy nestaly!

Nová zelená úsporám je komická dotace, která hází mezi 10 milionů občanů asi 3 mld. Kč ročně, aby si koupili ekologický kotlík nebo postavili pasivní dům. Přestože jde o nicotnou částku, občané se o ni neperou. Ani s dotací si totiž stavění nemohou dovolit. A pasivní dům je nezajímá. Vyplývá to z malého průzkumu, který jsem učinil na letošní Země živitelce. Zašel jsem do zmíněného pasivního domu v areálu výstaviště. Zdůrazňuji, že jde o špičkový a kvalitní pasivní dům, který možná předbíhá i myšlení tvůrce pasivních domů, profesora Feista z Darmstadtu. A v tomto domě jsem se ptal náhodných návštěvníků, jestli vědí, co je pasivní dům. Z dvaceti oslovených nemělo 18 ani potuchy. Jeden hádal, že je v tomto domě silná izolace. A jen jeden věděl, co je pasivní dům. Přiznal se, že je stavební inženýr.

Nemyslíte, že by byl občan moudřejší a šťastnější, kdyby mu stát nechal v kapse víc peněz, než jen na potravu z Kauflandu?

Jiří Hejhálek

publikováno: 07.09.2014