RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Kdy zanikne EU?

Někdo na to čeká, někdo by rád, kdyby se EU stala nesmrtelnou a rozprostřela se po celém světě. Co říká věda?

EU, alias Čtvrtá říše, alias Evropský svaz jednoho dne určitě zanikne. Jen se neví, kdy. Všechny dřívější říše nakonec někdy zanikly, Sumerskou říší počínaje a Sovětským svazem konče. Jenže EU, na rozdíl od jiných říší, na svém sebezničení intenzivně pracuje.

Otázkami kolapsů velkých říší se zabýval uznávaný americký historik Joseph Tainter v knize Kolapsy složitých společností. Zjistil, že na vině není hladomor, pandemie, vyčerpanost zdrojů, a dokonce ani globální oteplování či jiná klimatická epizoda. Na vině je rostoucí složitost systému. Jinými slovy, první krok ke kolapsu je, když:

Energie vynaložená na zvýšení socio-politické složitosti systému je větší či stejná, než činí přírůstek energie, který vznikne v důsledku zvýšení složitosti systému.

Energií autor myslí vyrobený produkt či obecněji jakýkoliv hodnotový výnos, které společnost vytváří. A kde je EU? Energie, kterou toto mocnářství vkládá do složitosti, nejenže nedává vzniknout adekvátnímu růstu energie. EU je už ve fázi, kdy investice do složitosti spotřebuje obrovskou energii, ale nevyvolává už žádný nárůst výroby, zejména ne energie. EU ruší elektrárny na uhlí, na jádro, na zemní plyn. Některé zvlášť ekohujerské země (ČR) i na bioplyn a fotovoltaiku. EU se děsí uhlíku; strach z uhlíku je základem evropské politiky. Inteligentnější politici už vědí, že škodlivost uhlíku je pitomost, ale lidem se to říci nemůže. Kdo by si pod nohama boural základy?

Jiné kontinenty již pochopily, že oxid uhličitý CO2 žádné alarmující globální oteplování, ani klimatickou změnu nepůsobí, naopak že příznivě působí na růst vegetace a zalesňování pouští. Doufejme tedy, že nákladný a komplikovaný boj s klimatickou změnou Unii co nejdříve rozloží a pokud možno bez krve občanů, kteří jsou v tomto boji rukojmími.

V minulosti již působil politik, jenž lidem ve své říši sliboval energii z větru a slunce. Jmenoval se Adolf Hitler.

Jiří Hejhálek

publikováno: 21.09.2014