RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Kontaktní kampaň Svobodných č. 2: Hradec Králové - Baťkovo náměstí

Bylo úterý 23. září 2014. Vlezlá zima a vítr, který nám v jednu chvíli málem odfoukl stánek i s příslušenstvím. Ven na procházku se nikomu nechtělo a ti, co byli venku, kamsi spěchali. A dojmy?

Chodník před stánkem stánkem Svobodných, v popředí Štěpán Hubáček. Obrázek ilustruje i obvyklou hustotu kolemjdoucích.

1) V pěti lidech (Natálie Vachatová, Štěpán Hubáček, Martin Kyselý, Kuba Frydrych a já) jsme rozdali cca 1200 sad letáků, možná víc, možná méně, přesně to nikdo nepočítal. V každé sadě byl můj senátorský leták a komunální letáky Natálie Vachatové a budoucího primátora Jakuba Frydrycha. Přibližně každý čtvrtý kolemjdoucí přijal naše volební letáky.

2) Nálada kolemjdoucích nic moc. Mnozí z těch, kteří se s námi dali do řeči, si mysleli, že do politiky jde člověk jen proto, aby lhal a kradl. Svobodné nechtějí volit, dokud neukáží, že by i oni nelhali a nekradli. Jiní oslavovali komunity nebo Babiše a věřili, že dají lidem práci. Kdosi sděloval, že komunisté zařídí minimální mzdu na úrovni aspoň 18 tis. Kč.

Pohled na kontaktní stánek Svobodných.

3) Snad to dělalo to počasí, ale zdálo se, že z myslí lidí rychle prchá svobodná vůle a nadšení, aby je vystřídaly vztek, apatie a nuzné jistoty. To je práce všech nesvobodných vládních stran, minulých i dnešních, které se nyní slily do myšlenkově prázdné kaše, horší než byla Národní fronta ČSSR, která mezi chudé rozhazuje drobné pozornosti. Jakub v tom viděl tendenci ke vzniku oligarchického uspořádání.

4) Závěr? Svobodní především žádný režim založený na "oligarchických" jistotách nechtějí. Ten vždy vede k úpadku, i když pomalému, protože společnost nevyužívá tvůrčího potenciálu lidí. S úpadkem a otroctvím mizí spravedlnost, jistoty, nadšení, pokrok a nakonec i lidskost. I té se už mnohým kolemjdoucím velmi nedostávalo. Dovolím si citovat: "Svobodní? Hovno! Dnes už je jen jediné řešení. Kalašnikov."

Martin Kyselý a Jakub Frydrych u stánku. I tento obrázek ilustruje hustotu kolemjdoucích.

Jiří Hejhálek

publikováno: 24.09.2014