RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Smysluplný a lidský program

Po komunálních a senátních volbách 2014 zavládly v řadách Svobodných většinou chmurné nálady. Zazněla i slova jako debakl a nechyběla ani sebemrskačská řešení, jako složení stranické funkce ap. Občas zavládla relativní spokojenost nad zisky mandátů, kterých za celou republiku bylo 68. To je myslím lepší výsledek než minule. V zásadě se ale nesplnilo očekávání desetiprocentních výsledků, ve které mnozí věřili. Ty by byly pro stranu Svobodných sice milejší, ale stranu by možná odvedly od nutnosti zabrat před důležitějším měřením sil.

O co se vlastně v těchto volbách hrálo? Jak v případě Senátu, tak i komunálu se soupeření neodehrávalo na poli bytostných ideí. Vůbec nešlo o svobodu a nesvobodu, odpovědnost a poslušnost, vojenskou službu a válku, ani o nižší daně, jejich určení ap. Tématem byly chodníky, školky, rozkopané ulice, rozpočtové peníze na hokej, autobus nebo hasiče a tisíc podobných věcí. Šlo o běžné věci, na které co člověk, to jiný názor. Politické programy skoro nikoho nezajímaly, a proto je až na Svobodné všichni zametli pod koberec. Vznikaly a vítězily nejroztodivnější seskupení zaměřené na hlasité pomáhání, údržbu a správu.
Není jisté, že se tato komunální ideová vyprázdněnost neuplatní také u voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu. Ještě před pár lety bych nevěřil, ale teď se zdá, že je vše už na stole. Zbývá málo, aby se k dnešním vládním stranám přidaly ostatní a vzkřísily mrtvolu Národní fronty ČSSR. Tzn. zrušili "špinavou" politiku a vyvěsili kalendář slibů a kalendář vypisování a zvyšování daní. Čtenáři asi neuniká, že zdrojem inspirace je tu také EU, v níž politika a demokracie zemřely už dávno. A právě z EU k nám budou proudit hloupé nebo škodlivé směrnice.
Asi 60% lidí nepřišlo k posledním volbám a zbytek se téměř jistě dočká zklamání. Strana svobodných občanů za této situace může velmi zaujmout. Jako jediná má program a navíc kvalitní, zaměřený na svobodu, odpovědnost, pokrok a lidskost. Stačí jen zajít mezi lidi a ukázat jim, že bez svobody je život šedý a prázdný. Do příštích voleb jsou necelé čtyři roky. A za tuto dobu lze udělat hodně užitečné práce.

Jiří Hejhálek

publikováno: 14.10.2014