RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Ekohujerství a slabost českého stavebnictví

Za okny je –60 °C, nahoře temně modrá obloha, dole sněhově bílá pokrývka. Ano, tento text vzniká na palubě letadla ve výšce 11 200 m nad mořem. Nízké a k tomu ještě klesající teploty v těchto místech patřily k hlavním námitkám normálních vědců proti tvrzení IPCC (Mezivládní panel o změně klimatu), že se planeta otepluje. Napadlo mě to v souvislosti s tím, že IPCC nedávno vydal svou pátou Zprávu o stavu klimatu.

Ne že by vědci z IPCC byli nenormální, na rozdíl od těch normálních. Jenže si je vybrali politici, aby plnili jejich zadání. Snad by se našel politik, který sesbírá a zaplatí vědce, jen aby se dověděl pravdu o planetě. Ale většinu politiků žádná pravda nezajímá. Ti jen potřebují dodat svým neoblíbeným činům, které jsou opakem volebních slibů, zdání objektivní nutnosti. Jako že není na vybranou a musejí se dělat věci, které se nikomu nelíbí, abychom zachránili planetu.

Zpráva má přes 2100 stran a je nemožné ji pozorně přečíst. V relativně krátké shrnující části, kterou píší jen politici, se nešetří pochvalou. Jejich vědci prý za uplynulých pět či šest let zdokonalili fyzikální modely a přesnost výpočtů. A tím nabyli až 95% jistoty, že když se nebude nic dělat, dojde ke katastrofě. Minulá Zpráva si tím byla jistá jen z 92,5 %.

To, co se má dělat, určují politici. Jde jen o samé nepříjemnosti. V kostce řečeno, trvalé utahování opasků, demontáž trhu, odstraňování demokracie, samostatnosti a svobody.

I přes její odrazující nafouklost se pár lidí pustilo do pozorného čtení vědecké části Zprávy. A v ní objevili zapadlé konstatování, že výsledky měření skutečných teplot ukázaly, že se planeta Země za posledních 15 let víceméně neotepluje. Politici tuto větu do závěrečného shrnutí nedali a tím ignorovali – pro skutečného vědce nepřijatelně – výsledky měření. Jen si hráli s počítačovými modely, byť počítanými s omračující přesností.

Stranou tohoto humbuku stojí nevládní panel NIPCC (Nevládní panel o změně klimatu), který založil špičkový americký atmosférický fyzik Fred Singer. NIPCC vědecky dokazuje, že případný přírůstek CO2 zvýší úrodu a vyšší teploty zlepší životní podmínky. Jako tomu bylo v době Klimatického optima mezi lety 950 a 1250, kdy Grónsko byla Zelená země. A v době dinosaurů byl obsah CO2 ve vzduchu trojnásobný, teploty možná vyšší, než dnes, a vegetace taková, že by ji dnešní koncentrace CO2 ve vzduchu neuživila. CO2 je pro rostliny a tím i pro život totiž potravou. Ne hrozbou, jak říká IPPC.

Boj s globálním oteplováním je jednou z největších brzd i českého stavebnictví. Už jen tím, že je stavebnictví součástí průmyslu, který chtějí politici utlumit. Tlumením chudne lid a klesá poptávka – hlavně po stavebnictví. Váznou obchody a s nimi daňový výběr. Rostou daně, populace chudne. A tak dokola. Vybrané peníze z daní jdou do ekologických projektů, místo tam, odkud byly vzaty. Je to obrovské a riskantní sociálně inženýrské dobrodružství, jemuž globální oteplení nesahá po kotníky.

Je trochu podivné, ale hlavně smutné, že ekohujerství často propadají i kvalitní stavební firmy a výrobci stavebních hmot. Zřejmě aby se líbili politikům. Ti však rychle odcházejí, zatímco lidé a firmy zůstávají. A chtějí-li firmy přežít, musí svou existenci založit hlavně na zdravém rozumu.


Poprvé publikováno v květnu 2014

Jiří Hejhálek

publikováno: 16.05.2014