RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Byznys pro 21. století

Při slovech byznys nebo obchod se většina lidí v České kotlině ošije odporem. A přesně pro ně je určen knižní bestseller, jehož název jsem si vypůjčil i pro název úvodníku. Knihu napsal americký multimilionář, investor, majitel podniku a učitel Robert Kiyosaki.

Nikdo neví, kde se v Česku vzalo tolik odporu k obchodování. Že by našinci neměli co nabídnout? A museli se tudíž domáhat svých potřeb lupem, prosbami nebo službou státu či korporacím?

Mají co nabídnout, jako jinde. Jenže bolševický režim, který se tu po válce zahnízdil, byl nejtužší v celé Střední Evropě. Tvářil se, že bohatým bere a chudým dává. A skutečně! Bohatým všechno vzal, jenže i chudým. Soudruzi nesměli mezi sebou obchodovat. A co dal? Ve srovnání s tím, co mohla mít tehdy 4. nejbohatší země Evropy, kdyby zůstala na Západě, jen otrocký komisárek pro holé žití. Stát mu začal říkat jistoty.

Stát se dodnes nezměnil, zejména ne myšlením. Všude a pořád živí představy, že je spravedlivý, dobrotivý a drží na uzdě chamtivý kapitál. Opak je pravdou. Neexistuje soukromník, obchodník ani byznysmen, jehož zločinnost by sahala státu aspoň po kotníky. Představme si, že jako zaměstnanec přineseme domů 20 tis. Kč. Aby nám tuto částku mohl zaměstnavatel vyplatit, musí uvolnit 35 476 Kč. Když tuto částku směníme pouze za potraviny, dostaneme hodnotu jen za 17 tis. Kč, 3000 Kč inkasuje po nákupu stát jako DPH. Celkem dostaneme 48 % za 100% práci. Špatný obchod! Kdybychom měnili odvedenou práci za elektroniku (21 % DPH), dostali bychom jen 44,5 %.

Rozdíl mezi Amerikou a Českem je v tom, že Američani jsou patrioti, hrdí na Ameriku, kteří se nesmiřují s problémy. „72 procent všech dospělých Američanů by radši pracovalo na sebe než v zaměstnání a 67 procent pravidelně či neustále uvažuje o tom, že v práci skončí,“ říká Kiyosaki. Češi, zejména levicoví, kterých je většina, by republiku prodali za kus žvance, ale když by mělo dojít na řešení, krčí se v koutě.

Fňukání a naříkání Vám do budoucna žádné finanční jistoty nepřinese,“ říká Kiyosaki. „Jestli chcete mít jistou budoucnost, je třeba, abyste si ji vytvořili. Svou budoucnost můžete vzít do svých rukou jedině tehdy, získáte-li trvalý zdroj příjmů a kontrolu nad ním,“ konec citace.

Zdanění mezd kolem 45 % je ovšem pouhým odvarem erární lačnosti. Největší podvod je v tomhle: Stát předstírá, že nekrade, ale pojišťuje na stáří a zdravotní péči. Jenže ve skutečnosti stát vybrané peníze hned utrácí – v době, kdy mají nejvyšší hodnotu. A vrací je, když se jejich hodnota zcvrkne sotva na čtvrtinu. Stát se o inflaci usilovně stará. I tím, že pořád dává peníze tisknout.

Kiyosaki, který je nyní velmi uznáván i u nás, říká, že by s tím měl každý, bohatý i ten nejchudší něco dělat. Měl by pracovat na své vlastní finanční nezávislosti. A nespoléhat se na stát, banky ani korporace. Chce to ale práci a výsledek se nedostaví hned. Ale co vlastně jde ihned? Příprava na povolání, dejme tomu na inženýra nebo lékaře, trvá od 15 let výše, na prodavače nebo řemeslníka 13 let, každý absolvuje alespoň devítiletku. A nic z toho neznamená finanční nezávislost.

Za této situace vidí Kiyosaky jedinou cestu, zapojení se do síťového obchodu (multilevel marketing – MLM). Je to americká cesta, ostatně jeden a pravděpodobně největší a nejúspěšnější síťový obchod nese jméno Amway. Ten ostatně nyní produkuje nejvíce milionářů na světě. Mnozí přitom vstoupili do „pyramidy“, když byli úplně na dně. V čem je jeho přednost a „spravedlnost“? Především nic tu není zadarmo a vše dělají „jen“ lidi. Ale budujete si vlastní systém pasivních příjmů (kdy máte pravidelný příjem, aniž byste denně otročili v práci). Postupně máte víc a víc času pro sebe. A Vaši příjmovou pozici v důchodovém věku, a dokonce ani po smrti (vašim dědicům) nikdo nezcizí.


Poprvé publikováno v lednu 2014

Jiří Hejhálek

publikováno: 17.01.2014