RNDr. Jiří Hejhálek
Jiří Hejhálek

osobní stránky

Svoboda - lidskost - pokrok - prosperita

Toto je klíčové sdělení mé kandidatury v komunálních a senátních volbách 2014. Líbí se mi, že většina lidí ve Straně svobodných občanů plně chápe příčinnost těchto slov, tedy že nejde jen o izolovaná slova.

Když se osekává svoboda, ztrácí se s ní i prosperita, pokrok a nakonec i lidskost.

• Veřejnost si někdy myslí, že když se někdo prokope ke státním penězovodům, že si může kupovat a dělat co chce; je zkrátka svobodný. Háček je v tom, že když penězovod vyschne, nic nenabídne, nevymění a jeho svoboda končí. A nastupuje chudoba.

• Padlo magické slovo směna, čili obchod, prodej. Mnoho lidí tato slova těžko snáší a činnosti, které za nimi stojí, považuje za špinavé. Jenže každý něco prodáváme. Minimálně sami sebe na různých přijímacích pohovorech, příkladem je i má kandidatura. Nechtět a neumět obchodovat, není přednost, ani ctnost. Obchod je dovednost, která stojí nad všemi akademickými tituly a může se jí i beze škol - či hlavně beze škol - naučit skoro každý. Obchod nás učí, abychom vlastní dovednosti, služby či výrobky nabízeli v nejvyšší kvalitě a ještě víc nás učí rozpoznávat a oceňovat kvalitu toho, co poptáváme.

• Směna na této úrovni, pokud do ní nevstupují zloději přisátí na vládní penězovody, se neobejde bez úcty k bližním a lidskosti. Snaha nabídnout to nejlepší a za dostupnou cenu pohání technický a vědecký rozvoj. Henry Ford by nikdy nevymyslel pásovou, sériovou výrobu, kdyby neměl sen nabídnout rodinný automobil i střední vrstvě obyvatel a později i chudým. Výsledkem tohoto chování je i prosperita, která právě ve Fordově době kvetla.

• Tato cesta není samozřejmě idylická, potkáváme na ní mnoho podvodníků a zlodějů, kteří se domáhají zboží a služeb silou. Jsou opakem obchodníků, říkejme jim válečníci. Nejhorší z nich je stát, který nejenže legálně krade, ale má trvalou schopnost vrhat lidí do područí a neštěstí, a v nejhorším, ale častém případě do odporných válek.

Jiří Hejhálek

publikováno: 01.08.2014